Als DGA heeft u vast wel eens van box 2 gehoord. In de aangifte inkomstenbelasting staan de aandelen van uw BV vermeld in box 2. En als u dividend opneemt, dan wordt dit als inkomen uit aanmerkelijk belang vermeld in box 2.
In de jaren dat uw BV bestaat kan het zijn dat uw BV extra geld nodig heeft. Bijvoorbeeld om investeringen in bedrijfsmiddelen of zelfs een bedrijfsovername te financieren. Niet zelden moet u privé geld storten om een financiering te krijgen. Veelal moet u privé een borgstelling aan de bank afgeven.
Stel dat u uiteindelijk de stortingen in uw BV niet meer terugkrijgt of dat u privé als borg wordt aangesproken door de bank. U kunt dan mogelijk twee jaar daarna profiteren van een belastingkorting vanwege een verlies uit aanmerkelijk belang. Vaak wordt deze mogelijkheid in de praktijk echter onbenut gelaten.
Belangrijke voorwaarde is in de eerste plaats dat er géén sprake meer is van een aanmerkelijk belang. Die situatie kan onvrijwillig ontstaan als gevolg van een faillissement, maar valt ook te plannen. Bijvoorbeeld door liquidatie van de BV die geen activiteiten meer heeft, door terugkeer naar een eenmanszaak of een samenwerking middels een ‘personenvennootschap’ en soms in het kader van een bedrijfsopvolgingstraject.
Stel dat het moment is aangebroken dat u (en uw fiscale partner) helemaal zijn gestopt als ondernemer met een BV. Indien de investeringen en stortingen in de loop der jaren in de BV (de ‘verkrijgingsprijs’) hoger waren dan de verkoopopbrengst (‘de vervreemdingsprijs’), dan ontstaat er in zoverre een verlies uit aanmerkelijk belang.
Een verlies uit aanmerkelijk belang kan worden verrekend met inkomen uit aanmerkelijk belang van het voorgaande jaar en de negen volgende jaren. Die verrekeningsmogelijkheid kan helaas lang niet altijd worden benut. Het ligt immers niet voor de hand dat een ondernemer die zijn oude en lege BV opdoekt om kosten te besparen in de komende jaren nog dividendinkomsten zal krijgen.
Een gedeelte van het verlies uit aanmerkelijk belang (2019: 25% van het verlies) kan op verzoek worden omgezet in een belastingkorting. Die belastingkorting kan worden verrekend met de belasting die maximaal zeven jaar na het claimen van de belastingkorting is verschuldigd over winst uit een eenmanszaak, loon, pensioen, lijfrenten etc. Deze belastingkorting in box 1 is vaak veel waardevoller dan het instand houden van het verlies uit aanmerkelijk belang in box 2.
Het komt zelden voor dat na jaren van ondernemen nog precies bekend is welke investeringen er precies zijn gedaan in de BV, zeker niet als er in de loop van de jaren een aantal keer is gewisseld van accountant/adviseur.
In het fiscale jargon wordt dan wel gezegd dat ‘de verkrijgingsprijs lastig is te reconstrueren’. Het bedrag van de verkrijgingsprijs is dus vaak onduidelijk, en daarmee ook het verlies uit aanmerkelijk belang.
De onduidelijkheid over de verkrijgingsprijs komt onder meer doordat:
Na vele jaren is dit lastig te achterhalen zonder uitgebreid onderzoek.
Op basis van de zogeheten ‘onzakelijke lening jurisprudentie’ zal de accountant of fiscalist niet snel meer kiezen voor een afwaardering (fiscaal aftrekbare afboeking) terwijl de BV blijft voortbestaan. Dergelijke ‘leningen’ kunnen bij het eindigen van het aanmerkelijk belang nog wel een belastingkorting opleveren.
Als een eenmanszaak of aandeel in een samenwerkingsverband ooit is ingebracht in de BV, dan kan dit effect hebben op de verkrijgingsprijs.
Het verlies uit aanmerkelijk belang en de juiste verkrijgingsprijs worden alleen op verzoek vastgesteld door de Belastingdienst.
Bij het optimaal benutten van de belastingkorting is goed advies van toegevoegde waarde. Ook als u alleen nog maar overweegt om een of enkele van uw BV’s te liquideren of verkopen is het raadzaam advies in te winnen.
In een gratis telefonisch consult kunnen we uw situatie bespreken.
Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
mr. Hubert de Jong
hubert@tax-4.nl
https://www.tax-4.nl
Pastoor Jansenstraat 18
5076 TJ Haaren
Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.
Visitors
14.935
Pages served
2.142.452
Retention
10.5 min
Interactions
15.810
Updated 30-05-2024
IB-ondernemer
DGA-problematiek
Herstructurering / fusie /splitsing
Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)
Estate planning
Bezwaar- en beroepsprocedures
Wacht niet langer met schenken van bedrijfsvermogen, voordat het te laat is!
Box 3 gaat op de schop: welk effect heeft dit op uw rendement?
Eigenwoninglening bij eigen BV steeds minder voordelig?
Belastingkorting wegens verlies uit aanmerkelijk belang wordt vaak niet benut door DGA’s
Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.
Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.
Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.
Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.
Marketing automatisering voor MKB.
Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.
"On the go" leren door modulair maatwerk.
Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.
Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.